cEDH – del 1

Denne “serie” er kopieret fra Faraos Cigarers facebook side, hvor Johan Ørskov Ipsen har skrevet en “intro” i forbindelse med nogle tuneringer de skal til at afholde.

Link til del 2 og del 3

Intro til Cedh

Som optakt til vores kommenende månedlige EDH turnering, har Johan Ørskov Ipsen skrevet lidt om det format der i daglig tale bliver kaldt cEDH, competitive Elder Dragon Highlander.

EDH er et fantastisk format, lad os være ærlige, det er grunden til at vi er i den her gruppe og det er grunden til vi glæder os til spoiler sæson efter spoiler sæson. En ting jeg har lagt mærke til, er at der ofte er bøvl med ens egen opfattelse af ens decks powerlevel og andres. Nogle vil gerne spille populate token decks og andre er mere til kontrol decks i grixis farver. Hvilket powerlevel man har kan være umuligt spørgsmål at svare på, da man ofte tuner decks til sin egen playgroup. De playgroups jeg spiller i har alle en usagt ”social kontrakt” for hvad man må spille og hvad man lader blive i deck boksene. Sådan nogle aftaler er en rigtig fin måde at løse powerlevel problemet på, men hvad med når man skifter playgroup? Må man spille counterspells, LD, infinite combos, stax locks med mere?

Det spørgsmål har lige så mange svar, som der er magic spillere i Danmark. Mit yndlings svar til det spørgsmål er cEDH. Jeg ved at selve ordet cEDH er ladet til op over ørerne med fordomme og forventninger. Men cEDH er i sin grundtanke at tage sit deck og optimere det fuldt ud, så alle kortene opfylder et bestemt formål. Det betyder desværre ofte ”kill your darlings” da der ikke er plads til kort der ikke støtter op omkring ens win conditon. Så cEDH decks er ofte hurtige og effektive, det betyder man spiller masser af svar der koster 1-2 mana så man aldrig lader skjoldende falde.

Jeg tror at cEDH ofte får en hård medfart fordi nogle sætter sig ned og spiller cEDH decks mod mere casual decks. Det er ikke en sjov oplevelse for nogle, man ville hellere aldrig ræse en Skoda mod en Ferrari i et gaderæs. 
En ting cEDH dog ikke er, er et kombo slugfest hvor man kun kan spille 2-3 decks. cEDH tierlisten siger at der er 21 decks i tier 0-1, det overraskede mig enormt meget. Omvendt har jeg endnu ikke sat mig ned til et spil cEDH og haft tanken at et deck umuligt kunne vinde. Det er fordi at når man sætter sig ned til et spil cEDH så har alle en klart og tydelig formuleret game plan. Samtidig har alle interaktion der kan forhindre de andres gameplan, mens man udbygger sin egen. cEDH stiller alle spillerne to kritiske spørgsmål hver tur, kan jeg vinde? Kan jeg forhindre min modstander i at vinde? Et typisk ”agro” cEDH deck spiller 15 interaktions spells, og control/stax decks kan spille op til 25. Det er langt mere end hvad et EDH deck kan præstere. Dette gør at alle spiller meget magic da der altid er noget man skal interagere med.

Jeg tror vi alle har siddet til det her 4 timers EDH spil hvor man mistede alle sine ressourcer i tur 6 og så var tilskuer i 3 timer. cEDH er en måde at undgå de her feel bads, men man skal alle være med på den inden det er sjovt. Og tro mig, cEDH er rigtigt sjovt. 
Det var alt for denne gang, håber jeg har formået at give en god og nuanceret beskrivelse af hvad cEDH er og kan og håber i vil læse med onsdag når del 2, der omhandler Arketyper og win-con’s udkommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *